woensdag 13 november 2013

Appelcake


Appelcake. Simpel maar lekker. Mijn moeder bakte vroeger voor verjaardagen vaak een appelcake. Ik heb er mijn eigen draai aangegeven door er op de bovenkant een kruimellaag op te doen. Ik vind het zelf lekker om er ook kaneel in te doen, mocht je dit niet lekker vinden laat het dan gewoon weg. Zelf ben ik een keer vergeten om het erop te doen en hij was nog steeds heel erg lekker. Deze keer heb ik ook een karamelsaus gemaakt en eroverheen gedaan.




Voor de appelcake heb je nodig: ( voor ongeveer 16 personen)

250 gram boter
250 gram suiker
5 eieren
250 gram zelfrijzend bakmeel
snuf zout
3 grote appels
kaneel

voor de topping heb je nodig:

75 gram suiker
100 gram boter
175 gram bloem

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 150 graden en vet een bakvorm van 23 x 33 centimeter in. Doe er eventueel ook een bakpapiertje in.  Zet het rooster in het midden van de oven.

Begin met de topping. Wrijf hiervoor de boter, suiker en bloem tot kruimels door elkaar.  Dek het even af en zet het in de koelkast.

Mix de boter en suiker in 5 minuten zacht en romig. Mix er één voor één de eieren door.  Zeef de bloem en het zout en spatel dit door het ei-botermengsel. 

Schil de appel en snijd ze in partjes. Doe de cakemix in de bakvorm en leg hier de appelpartjes op. sprenkel kaneel over de appels. Verdeel de kruimels over de appels.

Bak de cake in ongeveer 60 minuten goudbruin en gaar. Je kunt de cake gewoon in de vorm laten afkoelen. Op deze manier blijft de cake lekker smeuïg.

Voor de karamelsaus heb je nodig:

150 gram suiker
50 ml. water
100 ml. slagroom
snuf (zee)zout
50 gram roomboter

Bereidingswijze:

Doe de suiker met het water in een pan en laat de suiker op middelhoog vuur smelten. Verwarm ondertussen de slagroom. Zodra de suiker karamelkleurig is haal je hem van het vuur en doe je de slagroom erbij. Dit gaat  flink bubbelen! Zet de pan vervolgens weer op het vuur en doe het zout erbij.  Roer met een garde de saus goed door elkaar.  Haal dan de saus weer van het vuur en roer de boter door de saus.  Doe de karamel in een kannetje en laat het een beetje afkoelen. Schenk de saus dan over de cake heen.

Eet smakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten